Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
OLIEBOLLENKRAAM Versplein Bedum
5 jaar VVV Bedum nu VVV Het Hogeland Bedum
Gepubliceerd op donderdag 07 november 2019

5 jaar VVV Bedum nu VVV Het Hogeland Bedum

Tijdens een eindemiddag bijeenkomst op de prachtige locatie van B.& B. Albertsmaheert van de fam. Wigboldus , aan de Wolddijk in Bedum werd er stil gestaan bij het vijfjarig bestaan van de stichting VVV Bedum. Voorzitter Henk van der Velde kon een volle zaal welkom heten , waaronder VVV vrijwilligers , enkele raadsleden van de gemeente Het Hogeland , de dorpencoördinator van Bedum Jolanda Dijkhuis en vertegenwoordigers van de Federatie Watersportvereniging Noord Groningen en B.&B. uit de omgeving.
 
Voorzitter Henk van der Velde  bedankte Bernard van de Vinne ,die met zijn ervaring ons  een aantal stellingen heeft voorgelegd over de  historische - informatieve - recreatieve -toeristische omgeving in onze mooie regio! We gaan ons samen inzettenvoor de volgende 5 jaar !

Hij vervolgde : Meer dan 30 jaar geleden is VVV Bedum vanuit APB Bedum en gemeente van start gegaan in een ruimte bij de Meenschaar. De laatste 10 jaar hebben we onze eigen locatie aan de Kapelstraat nr.3  in een pand uit de Amsterdamse School bouwstijl. De eerste jaren in samenwerking met VVV Winsum en Loppersum in VVV Marengebied. Daarna met VVV Zoutkamp en 5 VVV's uit Friesland  in VVV Lauwersland. Die samenwerking is in 2014 beëindigd en is in Bedum de stichting VVV Bedum opgericht en in overleg met de gemeente Bedum zelfstandig doorgegaan. Uit het jaarverslag over 2014:  “Het team van onze  vrijwilligers heeft eigenlijk de doorslag gegeven. Daar zit zoveel kennis en enthousiasme. Ook zij wilden een doorstart. Daar hebben we hard voor geknokt en dat is gelukt.” Verantwoordelijke wethouder Johannes de Vries toen: " De gemeente is verheugd over de doorstart. Hij spreekt van een ‘belangrijke voorziening’. Ook de gemeenteraad reageerde enthousiast op de doorstart. De Vries: “Noord-Groningen en ook Bedum zitten toeristisch in de lift. De regio heeft voor buitenstaanders genoeg te bieden. En we hebben een kruiwagen nodig die het product aan de man weet te brengen. Een lokale VVV die initiatieven ontwikkelt en op ontwikkelingen inspeelt, is daarom van belang. Ik proef bevlogenheid en ambitie bij het bestuur en bij de vrijwilligers. , aldus de Vries.
 In 2017 gaf de voorzitter van de Rekenkamercommissie de heer de Haan in een You Tube filmpje aan dat het onderzoek over o.a. de VVV Bedum en vervolg heeft geleid tot een positief resultaat , die als voorbeeld kan dienen voor andere onderzoeken. Waarvan akte !

5 jaar VVV Bedum nu VVV Het Hogeland Bedum 

We maken nu bijna een jaar onderdeel uit van de gemeente Het Hogeland. In 2018 zijn er enkele malen gesprekken geweest over de vorming van één toeristische organisatie in de nieuwe gemeente. Tot vandaag wordt daarop voortgeborduurd!  U hebt er in de afgelopen week bij de behandeling van het voorstel toeristenbelasting weer over gelezen. Uit de eerste gesprekken bleek dat VVV Bedum zich maar moest aansluiten bij Waddenland , die dan het hele pakket zou overnemen! Daar hebben wij vanuit Bedum voor bedankt. Bovendien je gaat de merknaam VVV met 94 % naamsbekendheid toch niet in de prullemand gooien!  2 maanden geleden werd de vraag door wethouder Harmannus Blok aan ons voorgelegd. "Wij als gemeente willen één organisatie, maar hoe dat laten we aan jullie over. U krijgt van ons met ingang van 2021 geen subsidie meer ! "
Wij , VVV Het Hogeland Bedum pleiten voor één toeristische platform waaronder de drie organisatie kunnen draaien met behoud van eigen identiteit en doelstellingen. En wel met gelijke beloning van de clubs. Dan kan er via deze platform 1 of 2 fte worden ingevuld die als stimulator de clubs ondersteunen! Dat is ons voorstel! Waarom kan het wel bij een platform van bedrijvenverenigingen. Een convenant wat tijdens de Promotiedagen Groningen is ondertekend deze dag! , aldus Henk van der Velde.

5 jaar VVV Bedum nu VVV Het Hogeland Bedum 

Bernard van der Vinne  legde de aanwezigen na het stamppotbuffet een 12 tal stellingen voor. Daarover werd een levendige discussie gevoerd . Met als uitkomst een top drie van voorstellen, die de komende tijd verder worden uitgewerkt. Met medewerking van enkel aanwezigen gaan we hier volop mee aan de slag!

De top :

 1. Meer doen met onze SCHEVE TOREN , meer openingstijden - informatie geschiedenis van de Walfriduskerk - met enkele gidsen - en arrangement opstellen samen met horeca en B.& B. Bijvoorbeeld een arrangement boottocht Boterdiep met aanleg bij de Kamp - rondwandeling historisch centrum en bezoek Walfriduskerk. 
 2. Een camperplek in Bedum. Er is een camperplek in Onderdendam bij de Jachthaven. En binnenkort zal er reeds een camperplek gerealiseerd worden bij landgoed  ‘De Vrie Heerlykheyd’ van de familie Sietsema aan de Westerdijkshorn . Wens werd uitgesproken om ook in Bedum één te realiseren. 
 3. Bij bushalte aan de Molenweg een aantrekkelijke  bushalte creëren in combinatie met een koffie / theehuisje en met ruimte voor vestiging van de VVV. In verband met de komende renovatie van de Molenweg zou dit plan ingebracht kunnen worden. Daarmee de aantrekkelijkheid van de haven vergroten voor passanten , toeristen en bootjes. 
 4. Belevingspad groene long Bedum, vanaf de Walfriduskerk naar Bedumer Bos.
 5. Informatiebordjes plaatsen bij oude panden "wat er vroeger was ". 
 6. Pompgemaal Emmalaan inrichten als overnachtingsplek  - trekkerhut.
 7. Kerkenpad - Routeboekje maken van de kerken in Bedum - Onderdendam - Onderwierum - Westerdijkshorn - Noordwolde - Zuidwolde - Wetsinge.
 8. Amsterdamse School routeboekje verder uitbreiden.
 9. Meer aandacht voor onze kunstenaars , zoals Riekele Prins - Jan van der Kooi - Marten Huitsing e.a.  Geopperd werd een Riekele Prins museum in te richten . 

Het enthousiasme om met elkaar aan de slag te gaan voor de komende periode was groot!

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter