Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
4 mei 2018 de Nationale dodenherdenking in Bedum
Gepubliceerd op maandag 07 mei 2018

4 mei 2018 de Nationale dodenherdenking in Bedum

BEDUM – 4 mei 2018 de Nationale dodenherdenking in Bedum. Op en rond het plein bij het herdenkingsmonument te Bedum hadden zich ongeveer 400 mensen verzameld, die een indrukwekkende dodenherdenking bijwoonden.

4 mei 2018 de Nationale dodenherdenking in Bedum

Vanaf het Trefcentrum werd, in de stoet, richting het monument gelopen. In de stoet liepen onder andere bestuurders van de gemeente Bedum, (oud) militairen & veteranen, delegaties uit Zbaszynek (Polen) en Amt Peitz (Duitsland), leden van het Herdenkingscomité, inwoners van Bedum, waaronder opvallend veel jonge mensen.

4 mei 2018 de Nationale dodenherdenking in Bedum

Aangekomen bij het monument werd na het welkomstwoord van de gastvrouw de Last Post gespeeld door een trompettist van Wilhelmina. De (oud)- militairen brachten een saluut, waarbij het altijd weer indrukwekkend is hoe de veteranen de rug rechten, de borst opzetten en de hand met kracht naar het hoofd brengen en houden.

4 mei 2018 de Nationale dodenherdenking in Bedum

Wat vervolgde was een 2 minuten oorverdovende stilte welke opgevolgd werd door een massaal meegezongen Wilhelmus, wat bij menigeen tot een moment van kippenvel leidde. Henk van der Velde, voorzitter van het Herdenkingscommite, vertelde over de gesneuvelde en vermoorde Bedumers, onze dorpsgenoten. Over notaris Freek Siemon Wolters die slechts 16 dagen voor de bevrijding bij het openen van zijn voordeur werd doodgeschoten. Na de toespraak van Van der Velde droegen Nelleke Bijsma en Anneke Kruiger van GBS De Horizon het gedicht ‘bloed, zweet en tranen’ voor. Dit gedicht is door medescholieren Naira Sharma en Judith Teekens geschreven.

4 mei 2018 de Nationale dodenherdenking in Bedum

Locoburgemeester Menne van Dijk haalde het thema ‘Verzet’ van het Nationaal Comité 4 & 5 mei aan. “Hun offer is niet zinloos geweest” sprak de wethouder ” Het maakt ons stil, het is goed om stil te staan bij het onrecht van toen en de les van de geschiedenis te leren voor de werkelijkheid van vandaag.

4 mei 2018 de Nationale dodenherdenking in Bedum

Aansluitend op zijn rede legde de locoburgemeester samen met de voorzitter van het Herdenkingscomité een krans bij het monument, gevolgd door de delegaties van Zbaszynek en Amt Peitz, (oud) militairen & veteranen, de Algemene Oranje Vereniging Bedum en de heer Harke Schoonveld en zijn zussen voor een omgekomen broer in Indonesië. Ook een groot aantal aanwezigen legde een krans, bloem of kaars.

4 mei 2018 de Nationale dodenherdenking in Bedum

Eerder genoemde heer Harke Schoonveld verloor zijn broer Piet in Indonesië, welke zich als soldaat-oorlogsvrijwilliger had opgegeven. Postuum is later aan Piet Schoonveld de Bronzen Leeuw uitgereikt wegens bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegen de vijand. Zijn naam staat op het herdenkingsmonument in Bedum.

4 mei 2018 de Nationale dodenherdenking in Bedum

Na de kranslegging resteerde het de militairen en veteranen om de Nationale driekleur weer in top te hijsen. Met deze laatste actie werd de herdenkingsbijeenkomst beëindigd. Een ieder werd vervolgens uitgenodigd om in het Trefcentrum onder het genot van een kopje koffie of thee na te praten. Hier werd de voorzitter van het herdenkingscomité Henk van der Velde nog verrast door een speech van Locoburgermeester Menne van Dijk. Na 30 jaar de kar te hebben getrokken in het Herdenkingscomité neemt Henk van der Velde dit jaar afscheid. Hij werd bedankt voor zijn tomeloze inzet al deze jaren!
Met een respectvolle en indrukwekkende herdenking neemt Henk op een gepaste wijze afscheid.

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM