Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Nieuw diabetescentrum voor kinderen en jongeren in Groningen
Gepubliceerd op woensdag 02 november 2016

Een samenwerkingsverband tussen UMCG, Martini Ziekenhuis en Diabeter.

De kindergeneeskunde afdelingen van het UMCG en het Martini Ziekenhuis en diabetescentrum Diabeter bundelen hun krachten om de zorg voor kinderen en jongeren met type 1 diabetes verder te verbeteren. Dinsdag 1 november verwelkomde de nieuwe kliniek haar deuren en verwelkomde de eerste patiënt.

Nieuw diabetescentrum voor kinderen en jongeren in Groningen
Eerste patient gespecialiseerd diabetescentrum Groningen feestelijk onthaald. 

Het aantal kinderen en jongeren met type 1 diabetes neemt de afgelopen jaren toe. Steeds vaker treft dit ook jonge kinderen (onder de 5 jaar). Goede zorg voor deze kinderen is van groot belang om de ernstige gevolgen van diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, te voorkomen. De kinderafdelingen van het UMCG en het Martini Ziekenhuis in Groningen werkten al samen om topzorg aan kinderen en jongeren te bieden. Nieuwe ontwikkelingen en technieken zullen verdere verbetering mogelijk maken en daarom bundelen de kindergeneeskunde afdelingen van het UMCG en het Martini Ziekenhuis en Diabeter hun krachten verder in een uniek samenwerkingsverband onder de naam Diabeter Groningen.

Eén gespecialiseerd diabetesteam

Bij Diabeter Groningen zullen kinderartsen, diabetesverpleegkundigen en diëtisten van het UMCG en het Martini Ziekenhuis voortaan samen als één gespecialiseerd diabetesteam werken, samen met de zorginnovatie, e-health  en technieken die Diabeter heeft ontwikkeld. Het team zal werken in een geheel nieuwe kliniek die speciaal is ingericht voor de behandeling van kinderen en jongvolwassenen met type 1 diabetes. De inrichting van de kliniek lijkt niet op een regulier ziekenhuis, maar geeft meer het idee van een huiskamer.

Type 1 diabetes: een afweervergissing

Diabeter Groningen biedt diepgaande kennis en expertise in de behandeling en begeleiding van kinderen en jongeren met diabetes. Dit is vrijwel altijd type 1 diabetes, een chronische aandoening die ontstaat door een afweervergissing en niets te maken heeft met leefstijlproblemen als overgewicht en gebrek aan beweging. Patiënten met type 1 diabetes zijn afhankelijk van de toediening van insuline via injecties of insulinepomp, om de bloedglucosewaarden te reguleren. Leven met diabetes betekent vele malen per dag je bloedglucosewaarden meten met een prik in je vinger, bij alles wat je eet en doet eerst nadenken en daarop vele keren per dag je insulinedosis aanpassen. Bovendien zijn hoge bloedglucosewaarden verantwoordelijk voor het ontstaan van gezondheidscomplicaties op latere leeftijd, zoals oog- of nierschade.  Er bestaat nog geen genezing voor deze altijd aanwezige aandoening die een forse impact heeft op het dagelijks leven van kind en zijn of haar gezin.

Behandeling verbeteren door samenwerking

“Door de krachten te bundelen in het nieuwe behandelcentrum, kunnen we de behandeling van de kinderen en jongeren met diabetes verder verbeteren en kunnen we acute problemen en lange termijn complicaties nog beter voorkomen” vertelt Dr. Willie Bakker, kinderarts-endocrinoloog van het UMCG . “Zo kunnen innovaties op het gebied van nieuwe wetenschappelijke inzichten en technologie gemakkelijker en vooral sneller toegepast worden. Ook de toepassing van E-health wordt een belangrijk onderdeel van de behandeling. Patiënten kunnen periodiek hun meetwaarden naar Diabeter uploaden. Ze krijgen dan direct een automatische email, de Ther@pie-mail, met een gedetailleerd overzicht van hun bloedglucosewaarden en een gepersonaliseerd advies. En met behulp van die data kunnen we tussen de bezoeken door via email, telefoon en Skype de patiënten nog beter begeleiden bij het managen van hun diabetes.”

Het nieuwe diabetescentrum aan de Griffeweg 97 in Groningen maakt onderdeel uit van het landelijke werkende diabetesbehandelcentrum Diabeter. Zij behandelen momenteel meer dan 1700 jonge mensen met type 1 diabetes. De behandelingen worden volledig vergoed door de zorgverzekeraars. Naast patiëntenzorg verricht Diabeter in samenwerking met onder andere het UMCG wetenschappelijk onderzoek naar type 1 diabetes.

 

Diabeter is een zelfstandige focuskliniek,  gespecialiseerd in de behandeling van type 1 diabetes bij kinderen en jongeren. In de vier locaties van Diabeter in Rotterdam, Deventer, Veldhoven en Schiphol behandelt Diabeter momenteel ruim 1700 patiënten. Doelstelling is de jonge patiënten zoveel mogelijk te laten opgroeien zonder diabetescomplicaties, in welke vorm dan ook. Diabeter is een EU ‘Center of Reference’ en betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar het verbeteren van de behandeling, het zoveel mogelijk verminderen van complicaties en naar de uiteindelijke genezing van diabetes. Diabeter werkt volgens de principes van Value-based Healthcare, gericht op het maximaliseren van de waarde van zorg voor de patiënt. Sinds 2015 is Diabeter onderdeel van het medisch technologie-bedrijf Medtronic. Medtronic en Diabeter hebben daarbij geborgd dat Diabeter haar professionele autonomie en onafhankelijkheid bij de klinische besluitvorming en het kiezen van therapieën en merken blijft behouden.
 
Telefoon: 088-280 7277 / E-mail:
Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken / www.diabeter.nl 

Het UMCG is met zijn 1339 bedden het grootste ziekenhuis van Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. De bijna 13.000 medewerkers werken in de patiëntenzorg en aan vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek, waarbij de focus ligt op ‘gezond en actief ouder worden’. De beste zorg is altijd gebaseerd op de nieuwste inzichten, en wordt gegeven door de beste dokters en verpleegkundigen. Samen met ondersteunend personeel werken zij dagelijks aan die ene, gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid. 

Het Martini Ziekenhuis (www.martiniziekenhuis.nl) is een topklinisch opleidingsziekenhuis dat zich onderscheidt met een breed aanbod medisch-specialistische zorg in een gastvrije omgeving. We werken nauw samen met huisartsen en andere zorgverleners: samen gaan we voor de beste zorg. Onze zorgprocessen zijn efficiënt georganiseerd, met de zorgvraag van de patiënt als uitgangspunt. Het ziekenhuis maakt deel uit van de nationale ziekenhuisgroep Santeon.  

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM