Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Kans op coronavirus besmetting via oppervlakken en voorwerpen klein
Gepubliceerd op maandag 16 maart 2020

Kans op coronavirus besmetting via oppervlakken en voorwerpen klein

We weten dat het nieuwe COVID-19 coronavirus makkelijk wordt overgedragen via ademhalingsdruppels wanneer we praten, niezen of hoesten. Vooral bij het hoesten komen bij een geïnfecteerde persoon veel druppeltjes met virale deeltjes vrij die op de neus, mond of ogen van iemand anders terecht kunnen komen of worden ingeademd, waardoor de andere persoon geïnfecteerd kan raken. Deze kleine geïnfecteerde druppeltjes kunnen tot 2 meter afstand door de lucht afleggen.

Wanneer een geïnfecteerde persoon niest of hoest kunnen geïnfecteerde druppeltjes ook op oppervlakken of voorwerpen terechtkomen. Als een niet geinfecteerde persoon dit oppervlak of voorwerp daarna met een hand aanraakt en vervolgens met deze hand zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan deze persoon geinfecteerd raken. Alhoewel de kans erg klein is wordt aangeraden om hier toch rekening mee te houden. Maak oppervlakken en voorwerpen regelmatig schoon met een gewoon schoonmaakmiddel en was uw handen grondig en vaak en raak uw gezicht niet aan. Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog om eventuele verspreiding door de lucht te verkleinen en houdt voldoende afstand tot anderen.

De levensduur van het virus op een oppervlak - een deurknop, een trapleuning of geld - hangt af van vele factoren, waaronder de omgevingstemperatuur, vochtigheid en type ondergrond. Uit onderzoek blijkt dat niet-poreuze oppervlakken zoals deurknoppen en tafelbladen in het algemeen beter zijn in het overdragen van virussen dan poreuze oppervlakken.

De overdracht van de COVID-19 virus via geld is zeldzaam, maar dat betekent niet dat u uw handen niet grondig en vaak moet wassen. Het liefst voor en na het aanraken van geld, en betaal zoveel mogelijk contactloos.

Een studie die vorige week in het Journal of Hospital Infection werd gepubliceerd, keek naar de levensduur van andere coronavirussen die bij mensen op verschillende oppervlakken worden gevonden. Klik op de link voor de resultaten van het onderzoek. Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents

Wat kun je zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Raak je gezicht niet aan
  • Probeer 2 meter afstand te houden tot anderen
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Zie ook: RIVM Vragen & antwoorden nieuw coronavirus (COVID-19)

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter