Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Grauwe Kiekendief door naar de finale van de "Soort van Groningen"
Gepubliceerd op zondag 16 oktober 2016

Grauwe Kiekendief door naar de finale van de  

De Grauwe Kiekendief is publieksfavoriet gebleken bij de voorverkiezing van de "Soort van Groningen". Een welverdiende tweede en derde plaats waren er voor de Paarse Morgenster en de Groene Glazenmaker. Kinderen van Groningse basisscholen kiezen op 18 november welke van deze drie soorten zich ambassadeur van provincie Groningen mag noemen.

Opvallend is dat deze drie soorten alle drie voorkomen in het boerenland: De Grauwe Kiekendief broedt in de akkers van met name het Oldambt. De Paarse Morgenster siert wegbermen en taluds in het agrarisch gebied. En de wijken van de veenkoloniën zijn van internationale betekenis voor de Groene Glazenmaker. De kwetsbare nesten van de Grauwe Kiekendief worden beschermd door Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief. De Grauwe Kiekendief vliegt ’s winters naar Afrika, waar hij overwintert in landbouwgebieden in de Sahel.  

Mocht de Grauwe Kiekendief door de basisschoolleerlingen verkozen worden tot "Soort van Groningen", dan krijgt zij van de provincie een werkpremie van 15.000 Euro mee. Werkgroep Grauwe Kiekendief zal van deze prijs drie satellietzenders kopen voor drie Grauwe Kiekendieven. Dan begint het feest pas echt: De schoolkinderen mogen mee om te helpen met het vangen en zenderen van de mooiste roofvogel van Nederland. De vogel krijgt natuurlijk de naam van de jongen of het meisje dat de vogel heeft losgelaten. Voor de kinderen en hun klas wordt het dan spannend naar welk land in Afrika zijn of haar vogel zal vliegen om te overwinteren!

In 2005 was een Groningse Grauwe Kiekendief de eerste vogel in Nederland met een satellietzender. Sindsdien heeft Werkgroep Grauwe Kiekendief elk jaar een paar vogels een satellietzender meegegeven, van Engeland tot aan Wit‐Rusland. Het is echter alweer zes jaar geleden dat een Groningse vogel een satellietzender kreeg. Het zou mooi zijn als de Grauwe Kiekendief als "Soort van Groningen" met nieuwe satellietzenders kan laten zien hoe groot de reikwijdte van deze Groningse akkervogel is: overwintert hij of zij in Senegal, Malí, Burkina Faso, Niger?

Los van het zenderen van de drie Grauwe Kiekendieven, zijn scholen van harte welkom om met de beschermers van Werkgroep Grauwe Kiekendief mee te gaan met het ringen van een nest jonge kiekendieven. Werkgroep Grauwe Kiekendief bedankt alle mensen die de Grauwe Kiekendief naar de finale hebben gestemd.

 

Op de website van Werkgroep Grauwe Kiekendief (http://www.werkgroepgrauwekiekendief.nl/) zijn momenteel zeven Grauwe Kiekendieven met een satellietzender uit drie verschillende landen te volgen.

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM