Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Geschiedenis

Van Wierden tot modern en eigentijds comfort…

Bedum is rijk aan historie. Rond de zesde eeuw voor Christus vestigen zich de eerste bewoners in het gebied wat we nu Noord Groningen noemen. Om het land te beschermen tegen de overstromingen worden woonplaatsen opgehoogd met stalmest, huisvuil en zoden. Deze ophogingen worden wierden genoemd. Men dreef handel met onder meer de Romeinen. Door ontwatering van het veen daalt het maaiveld. De stijging van de zeespiegel zorgt voor overstromingen. Daarom wordt een dijk gelegd. ‘Innersdijk’ heet het gebied binnen de dijk. Al voor het jaar 1000 ligt het dorpje Bethdem in het veilige, droge gebied, verscholen achter de dijk. Zuidwolde en Noordwolde ontstaan wanneer omringend veengebied wordt ontgonnen.


De stempel van Walfridus

Rond 900 drukt een vrome boer, luisterend naar de naam Walfridus, zijn stempel op de regio. Hij brengt het Christendom, zorgt voor een rechtssysteem en geeft de aanzet tot de verzwaring van de dijk die het gebied omsluit. Tijdens een van zijn wandelingen naar de kerk worden hij en zijn zoon vermoord. Boven de graven worden kapellen opgetrokken. De legende wil dat zich rond het graf van Walfridus allerlei wonderlijke zaken afspelen. Dat prikkelt de fantasie kennelijk, want van heinde en ver stromen nieuwsgierigen toe. De kapel waaronder Walfridus ligt begraven wordt al snel te klein om al die bedevaartgangers onderdak te bieden. Daarom wordt begonnen met de bouw van een kerk. Een flinke kerk, want alleen die van de veel grotere plaatsen Groningen en Leeuwarden zijn omvangrijker.In de Middeleeuwen is het betrekkelijk rustig in Bedum. Op gezette tijden duiken Spaanse en stad-Groningse troepen op die brandstichtend en rovend huishouden in de Ommelanden.


Opkomst landbouw en industrie

Nadat het Boterdiep in 1600 geschikt is gemaakt voor de scheepvaart bloeit de landbouw en baksteenindustrie op. Onderdendam , gelegen aan een knooppunt van waterwegen bloeit op tot het administratief- en handelcentrum voor de hele regio Hunsingo. Nadat allerlei belangrijke voorzieningen zich in Onderdendam vestigen, komt de bloei van het dorp omstreeks het einde van 1800 ten einde. Door de komst van een goede spoorverbinding komt de industriële ontwikkeling van Bedum rond 1900 op gang. Bedum wordt op de kaart gezet doordat de grootste zuivelfabriek van Europa zich in Bedum vestigt.


DOMO Bedum

Wereldwijd verschijnt de naam Bedum op blikjes melk en pakken melkpoeder. Ook de legendarische Bedumse Veeno-fietsen worden wereldwijd verkocht. Het dorp neemt flink in omvang toe. Fabrieksdirecteuren en rentenierende boeren vestigen zich in chique woningen aan statige lanen. Werknemers van de verschillende fabrieken krijgen een eigen wijk.


gasfabriek in Bedum

Na de Tweede Wereldoorlog nemen de groei van de industrie en de scheepvaart af. Meer en meer forenzen vestigen zich in de gemeente. Bedum wordt allerlei voorzieningen als een sporthal, tennisbanen, een muziekschool en een zwembad rijker.


Vandaag de dag is het buitengewoon buiten wonen in Bedum. De gemeente biedt een ideale mix van rust, ruimte en comfort. Modern, eigentijds comfort in een schitterende omgeving die nog tal van sporen van het verleden laat zien.

Klik om te vergroten
het gemeentehuis in Bedum

 

Gerelateerde artikelen

Mijnkadowinkel.nl
 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter