Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Walfridusvoettocht - In het spoor van Walfridus
Gepubliceerd op donderdag 02 augustus 2012

Een bedevaartstocht rond de persoon en legende van de vrome boer Walfridus uit Bedum.

opening inschrijving

 

In navolging op de Walfridusvoettocht in 2008 en 2010 wordt deze tocht opnieuw gehouden op zaterdag 1 september 2012. Een bedevaartstocht georganiseerd rond de persoon en legende van Walfridus.

De organisatie van deze cultuur historische wandeltocht is in handen van de stichting Walfridusvoettocht en de plaatselijke VVV van VVV Lauwersland. Een groot aantal vrijwilligers werkt mee aan de organisatie van deze wandeltocht.

Een ode aan de man die van grote betekenis is geweest voor Bedum en Noord Groningen

Walfridus van Bedum is het verhaal over een Groninger traditie die zich tien eeuwen onder de bevolking heeft kunnen handhaven. De Bedumer boer Walfridus stierf in de late 10e eeuw samen met zijn zoon Radfridus door Noormannen hand de marteldood en wordt sindsdien in heel het Groninger land als volksheilige geëerd. Walfridus werd het symbool van het vroege christendom in de streek van vrede en recht in Hunsingo en van een geregelde waterhuishouding in het door de Wolddijk omsloten gebied van Innersdijk. Bedum groeide uit tot één van de belangrijkste pelgrimsoorden in het Noorden van het land.

De historische wandeltocht voert de deelnemers langs de nog bestaande en herontdekte kerkpaden in het land van Walfridus. Paden die door menig pelgrim en kerkganger zijn gebruikt op weg naar de grote Walfriduskerk in Bedum. Een kerk die zijn naam dankt aan Walfridus.

Deze historische wandeltocht start in Bedum op het ijsbaan terrein. Er kan worden gekozen voor een route van 15 en 30 kilometer. Er kan worden gestart vanaf 7.30 tot 8.30 uur. De deelnemers kunnen op de route de tastbare sporen in dat landschap waarnemen die ons doen herinneren aan Walfridus. Zo voert de tocht ons onder meer langs oude kerkpaden die éénmalig gebruikt mogen worden. De tocht eindigt bij de “schaive toorn”, de Walfriduskerk, het beeldbepalende monument in Bedum.

Een historische bedevaart wandeltocht

Het evenement beoogt een breed publiek in contact te brengen en te interesseren voor de cultuurhistorie en erfgoed van de eigen omgeving. Het cultureel kapitaal waar erfgoed deel van uitmaakt geeft personen een binding aan de eigen leefomgeving. Als ze het verleden kunnen aflezen aan de plek waar ze wonen, krijgt het heden voor hen meer betekenis.

Er is een speciale website (walfridusvoettocht.nl) ontwikkeld waarop naast de geschiedenis en de route ook het inschrijvingsformulier wordt opgenomen. Deze website is gelinkt aan de bedumer.nl of gewoon via google op te zoeken.

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM