Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Première ‘Pilgrims of Wolfryt’ in Walfriduskerk Bedum op zaterdag 3 november
Gepubliceerd op woensdag 31 oktober 2018

Op zaterdag 3 november vindt in de Bedumer Walfriduskerk de wereldpremière plaats van de compositie ‘Pilgrims of Wolfryt’ van Jacob de Haan uit Stadskanaal. Het stuk wordt uitgevoerd door muziekvereniging ‘Wilhelmina’ uit Bedum. ‘Pilgrims of Wolfryt’ werd geschreven in opdracht van de gemeente Bedum.  Het concert is gratis toegankelijk en is ook via een videoverbinding te zien in de nabijgelegen Maranathakerk. De première valt samen met het muziekfestival ‘Bedum broest!’. Het festival biedt een podium aan 25 bands van Bedumer muzikanten. Ze spelen vanaf 16.00 uur op verschillende locaties in en rond het centrum van Bedum.

Première ‘Pilgrims of Wolfryt’ in Walfriduskerk Bedum op zaterdag 3 november 
Componist Jacob de Haan

Grondlegger
De compositie van De Haan (Heerenveen, 1959) belicht het leven en werk van de heilige Walfridus, de grondlegger van Bedum. Walfridus leefde rond 1000 na Christus en zorgde onder meer voor bedijking en ontginning van het veenachtige gebied. De aanleg van de Wolddijk, die ook nu nog westelijk van Bedum te vinden is, wordt aan hem toegeschreven.

Bedevaartplaats
Walfridus en zijn zoon Radfridus werden door Noormannen vermoord. Hun lichamen werden ter aarde besteld door de bevolking. Over de graven werd een kapel opgetrokken. Daar voltrokken zich wonderen. Bedum werd een bedevaartplaats. De kapel werd vervangen door een groot kerkgebouw. De huidige Walfriduskerk, met de bekende scheve toren,  is een restant van dat complex.

Gronings volkslied
Het leven van de heilige en dat van zijn volgelingen inspireerde Jacob de Haan tot de compositie: “Het werk begint met een thema dat gebaseerd is op de melodie van het Gronings Volkslied, de provincie die samenvalt met Walfridus en Bedum. Het klinkt als een verheven, heilig thema dat de inleiding vormt voor het thema der verzoening, de inspiratiebron van Walfridus voor de Walfridusvrede”, aldus de componist.

Veranderingen
Het vervolg van de compositie klinkt gedreven en feestelijk: “.Het schetst de veranderingen die Walfridus doorvoerde en het vele werk dat hij samen met zijn zoon verrichte. Zo bracht Walfridus het christendom naar Bedum en zorgde hij voor een rechtssysteem.”

Gewelddadige dood
Het laatste deel van ‘Pilgrims of Wolfryt’ belicht onder meer de gewelddadige dood van de heilige en zijn zoon, de wonderen die zich rond hun graven voltrokken  en de toenmalige grootsheid van de voor de heilige opgetrokken kerk.

Nederlands kampioen
Muziekvereniging Wilhelmina uit Bedum is 120 jaar oud. De vereniging bestaat uit een harmonieorkest en een slagwerkensemble. De vereniging telt rond de 90 leden en beschikt over een eigen onderkomen op het sportcomplex in Bedum. Het harmonieorkest werd vorig jaar uitgeroepen tot het beste orkest in de vijfde vaderlandse divisie. Wilhelmina staat onder leiding van dirigent Bert van Dijken. 

Internationaal
Componist Jacob de Haan behoort tot de meest uitgevoerde levende klassieke componisten van deze tijd. Zijn composities, die vooral in opdracht zijn geschreven, genieten in alle windstreken van de wereld bekendheid.  Hij brak internationaal door met zijn veel uitgevoerde compositie 'Oregon'.  In Amerika werd zijn naam vooral gevestigd met het zeer succesvolle werk 'Ammerland'. Hij dirigeerde in vele Europese landen, maar ook in Azië, Australië, Zuid-Amerika en in de USA.

De Haan is verhinderd om de wereldpremière van ‘Pilgrims of Wolfryt’ bij te wonen. Hij vertrouwt echter volledig op de kracht van Wilhelmina: “Ik ben eenmaal op de repetitie aanwezig geweest om over het stuk te vertellen en heb het stuk ook gedirigeerd. Wilhelmina is een fijn harmonieorkest, waarmee ik met veel plezier gewerkt heb. Ze konden mijn stuk toen al behoorlijk spelen. In de Walfriduskerk zal dit werk uitstekend tot zijn recht komen”, zegt de wereldberoemde componist.

Het concert in de Walfriduskerk begint om 20.00 uur.

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM