Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Ploegconcert - donderdag 20 september Alegunda Ilberi in Bedum
Gepubliceerd op woensdag 19 september 2018

Ploegconcert - donderdag 20 september Alegunda Ilberi in Bedum

We starten de Week van de Dementie op donderdag 20 september a.s. met een speciaal concert in Alegunda Ilberi in Bedum. Dit concert wordt in het kader van 100 jaar De Ploeg opgevoerd. Om alvast in de stemming te komen nemen we u alvast mee in het verhaal van het concert.

Het concert is gratis toegankelijk. In verband met de ruimte is opgave wel noodzakelijk ( Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken ).

Muziek die 'dichter bij ons staat'
Iedere Groninger kent de schilderijen van De Ploeg, wie kent de muziek? Wellicht hoorde u al klanken van Ruyneman op de pianola in het Groninger Museum? Vooruitstrevend componist en pianist Daniël Ruyneman verruilde Amsterdam dolgraag voor Groningen, waar het zo zinderde van vernieuwingsdrift dankzij de schilders van De Ploeg. Met dit concert willen we bereiken dat men bij De Ploeg voortaan ook met trots aan Ploeg-lid Ruyneman denkt.

Ploegconcert - donderdag 20 september Alegunda Ilberi in Bedum

De oprichters van het spraakmakende ensemble Nieuw Amsterdams Peil komen 20 september graag naar Bedum om u te laten kennismaken met prachtige klankkleuren in Ruynemans Derde Vioolsonate en de Vioolsonate van Debussy, de destijds zeer moderne Fransman die Ruyneman als jong componist nog de hand drukte na een optreden van Debussy in Amsterdam.

In de herfstdagen van 1944 vond Werkman troost bij zijn 'viool waarop ik geregeld oefen'. Al vond hij het 'soms wanhopig moeilijk', het viool studeren bleek die barre dagen een dankbare 'afleiding die tevens inspanning geeft'. 
In muziek, vertellingen en geprojecteerd beelden krijg je een indruk van de wisselwerking tussen muziek en kunst in een vitale tijd. Gerard Bouwhuis brengt pianomuziek uit 1919 waarvoor de Tsjechische jazzliefhebber Erwin Schulhoff zich rechtstreeks liet inspireren door abstracte kunstwerken van Otto Griebel, telkens afgedrukt naast de muziek.

Ploegconcert - donderdag 20 september Alegunda Ilberi in Bedum 

Ruyneman werd lid van De Ploeg, muziekredacteur van het Blad voor Kunst en bracht de kunstenaars in aanraking met de nieuwste muziek van hun tijd. Het resultaat loog er niet om: moderne muziek 'vuurt aan en dringt tot werken', schreef Werkman in de winter van 1941. Speels werk voor viool en piano van Martijn Padding eert het motto van Werkman en Ruyneman dat muziek van onze eigen tijd 'dichter bij ons staat'. 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM