Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Opera ‘La Bohème’ (Puccini) in boerderij op Het Hogeland
Gepubliceerd op donderdag 31 augustus 2017

Bedum - Op 1, 2 & 3 September 2017 wordt de beroemde opera ‘La Bohème’ van Puccini (1858-1924) opgevoerd in ‘De Buitenhof’, een boerderij op het Groninger Hogeland (Ter Laan Bedum). De opvoering betreft een ‘opera op locatie’, wat betekent dat de regie van de  opera wordt toegesneden op de sfeer van deze boerenschuur, met overigens een prachtig gebinte. En: het publiek zit als het ware midden in de voorstelling.

Opera ‘La Bohème’ (Puccini) in boerderij op Het Hogeland 

La Bohème’ vertelt het aangrijpende verhaal van de jonge dichter Rodolfo en zijn geliefde Mimi. Het laatnegentiende-eeuwse Parijs wordt in de opera van Puccini geschetst als een stad waar kunstenaars als levensgenieters (Bohémiens) op zolders leven, en op pleinen en in kroegen gesprekken voeren over hun verlangen naar een zinvol, niet-burgerlijk bestaan. Maar als de geliefde Mimi ernstig ziek blijkt te zijn, verbleekt gaandeweg de onbekommerdheid … ‘La Bohème’ is een opera over een uit het leven gegrepen dilemma: de spanning tussen vrijheid & onbekommerdheid, versus grenzen van het leven & tragiek. Een steeds weerkerend spanningsveld, dat zich ook in onze huidige tijd van economische crises en oorlogsgeweld aan ons opdringt. In deze opera met prachtige muziek en toneel verplaatst de emotie zich binnen een tijdsbestek van zo’n twee uur van speelse luim naar droefenis om het onafwendbare... 

De eerste opvoering op 1 Februari 1896 in Turijn (o.l.v. Arturi Toscanini) was volgens de toenmalige stadse critici geen succes, maar: het publiek bleek zich enorm te herkennen in het verhaal en bezweek voor de prachtige melodielijnen. De opera werd in Turijn 24 keer achter elkaar uitgevoerd en veroverde al spoedig de Europese operahuizen.

De huidige productie is georganiseerd door projectgroep ‘Opera op het Hoogeland’; zij hebben zich tot doel gesteld opera’s als ‘muzikale verhalen over het leven’ dichter bij het publiek te brengen. Zowel orkest als koor is samengesteld uit een mix van professionele musici en gevorderde amateurs, voornamelijk uit het noorden van Nederland. Daarnaast biedt het project veelbelovende solisten een kans om in een uitdagende operaproductie te zingen. De productie wordt gerealiseerd middels een intensieve werkweek. Het project wordt gesteund door diverse regionale en landelijke cultuurfondsen. Eerder (2014) produceerde de projectgroep met succes de opera ‘I Pagliacci’ van de componist Leoncavallo.

De regie van deze uitvoering van ‘La Bohème’ is in handen van regisseur Sybrand van der Werf, die de afgelopen jaren zijn sporen verdiende bij onder andere Opera Zuid, BarokOpera Amsterdam en Landschapsopera: ‘De Grensmaas’. De muzikale leiding ligt bij de jonge Groninger dirigent Pieter Bosma, die bij deze gelegenheid debuteert als operadirigent. Voor verdere informatie zie: http://www.de-buitenhof.nl/.

Data: Vr 1, Za 2 & Zo 3 September 2017
Plaats: De Buitenhof, Ter Laan 17, Bedum
Regie: Sybrand vd Werf
Dirigent: Pieter Bosma
Solisten o.a.: Varvara Tishana (Mimi)
Leon van Liere (Rodolfo)
Informatie: http://www.de-buitenhof.nl/ 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM