Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Open Kerk - Open Toren - Streekmarkt 'onder de Siepel' in Noordwolde op zaterdag 22 juli
Gepubliceerd op woensdag 12 juli 2017

Open Kerk - Open Toren - Streekmarkt 'onder de Siepel' in Noordwolde op zaterdag 22 juli

Zaterdag 22 juli 13.00-16.00 uur.

In de kerk met het fraaie interieur en het monumentale orgel worden schilderijen van Janna Spiekhout en Piet Kruize en beelden van Diederik Storms geëxposeerd.

De toren is geopend en te beklimmen tot in de ui. In deze "siepel" was in de oorlog plaats voor 14 onderduikers. Het orgel kan worden bezichtigd. In de kerk en buiten wordt muziek gemaakt.

Op de markt rond de kerk zijn veel producten uit de streek te verkrijgen, zoals ijs, melklikeur, yoghurt, wijn, gebreide sokken, honing, biologisch vlees, plantjes, droge worst, koffie-broodjes, koper etc.

Toegang gratis.

 

Nederlands Hervormde Kerk Noordwolde

Kerk en toren zijn gebouwd in de eerste helft van de 13e eeuw.  Zo ongeveer in 1225. Toren en kerk zijn gebouwd met bakstenen. De klei daarvoor werd in de buurt gevonden en de handgevormde stenen werden ter plaatse in veldovens gebakken.
De toren stond los van de kerk. Volgens een door Blaeu in 1617 getekende kaart had de toren toen een zadeldak. In 1639 is de toren verhoogd en is het nieuwe bovendeel versierd met natuurstenen maaswerk in de bovenste galmgaten, met een z.g. balusterborstwering die aangebracht werd rond de omgang en met  een opvallende ui- vormige bekroning. De toren werd een Siepeltoren. In de siepel kunnen 15 mensen gemakkelijk een plaats vinden. Een klimmende leeuw siert als windwijzer de spits. De toren wordt verlevendigd door witte natuurstenen hoekblokken. In 1967 is de toren gerestaureerd.  Een brede witte lijst scheidt het oude en het nieuwe deel van de toren.
Rond 1650, toen vele werkzaamheden aan kerk en toren werden verricht, is door middel van een nieuw travee de toren met de kerk verbonden. Van kerk en toren is niet veel schriftelijk archiefmateriaal meer aanwezig. Veel archief materiaal is verloren gegaan. De toren is eigendom van  de burgerlijke gemeente Bedum. De toren vereist bouwkundige herstelwerkzaamheden. In de toren is een uurwerk aanwezig : het kan nog steeds opgewonden worden maar is ook van elektrische aandrijving  voorzien.  Er hangt een luidklok die met “ de hand” moet worden geluid.
De grote klok in de toren  van 1597 en de kleinere uit 1888 werden door de Duitsers in 1943 geroofd. De kleine klok verdween in de Hamburgse smeltovens. De grote klok werd gered en maakte eind 1945 een triomfantelijke rentree in het dorp. 

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM