Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Maestroconcert door brassband Heman
Gepubliceerd op woensdag 22 maart 2017

Met het Maestroconcert, de succesformule van het populaire AVRO-TROS programma Maestro slaagde Zuidwolder brassband Heman erin zaterdagavond het publiek in het karakteristieke PKN-kerkje aan het Boterdiep WZ  een zeer onderhoudend programma voor te schotelen.  Drie prominenten werden voor het voetlicht gehaald om het concert luister bij te zetten. Huisarts Bob van de Riet en Serenademan Peter Beukema, beide uit Zuidwolde, en Burgemeester Erica van Lente van Bedum hadden de uitdaging aangenomen om na een korte periode van voorbereiding het de orkestdirectie voor hun rekening te nemen.

Maestroconcert door brassband Heman

Voor de pauze trakteerde Heman het publiek op een gevarieerd programma: met traditionele Klezmermuziek; een feestelijke vertolking van Sosban Fach - het lijflied van Welse Rugby-hooligans-  en Darling Buds of May - de tune van een populaire BBC serie die voorzichtig de lente aankondigt. Euphoniumspeler Pedro Pumar wist met zijn fluwelen sound het publiek ademloos te boeien in het stemmige Benedictus, de vredesmis uit de Armed Man van Karl Jenkins die een aanklacht vormt tegen het oorlogsgeweld in de wereld.

In de tweede helft stond het podium in het teken van de drie Maestro’s. Het spits werd afgebeten door Peter Beukema, wiens dagelijkse leven door zijn alter ego De Serenademan in het teken staat van het maken van muziek in vele vormen. Beukema’s Radetzkimars kwam wat traag op gang. Reden voor de Maestro om af te slaan en het publiek uit te leggen dat de muziek naar zijn mening toch wat pittiger moest klinken. In een up-tempo coda rondde de band onder Peter’s leiding de mars van Strauss af. De jury, gevormd door dirigent Wilbert Zwiers, flugellist annex Dorpen- coördinator Jolanda Dijkhuis en Hemans eigen Maestro Jappie Dijkstra, kon Beukema’s muzikale opvatting wel waarderen, maar oordeelde dat afslaan meer bij een repetitie paste dan bij een concertuitvoering.

Bob van de Riet had geoefend met het stuk ‘Fox from the North’, een quick step uitvoering van een Fries volksliedje. In zijn vrije tijd zingt Van de Riet van klassiek tot pop bij het ensemble Timbre. Van de Riet verzorgde een solide uitvoering in een gelijkmatig tempo met als toegift een door hem met het slagwerk afgesproken solonoot ter afsluiting van zijn optreden. Een meesterzet naar later zou blijken. De jury was lovend over de techniek van Van de Riet, zijn partituurbeheersing en het aangeven van solopassages aan de muzikanten.

De uitsmijter was voor kersverse Burgemeester Erica van Lente. Zij gaf te kennen in haar jeugd niet een uitgebreide muzikale scholing te hebben gehad. Wel heeft ze door het beoefenen van de Flamenco een goed maatgevoel ontwikkeld. Voor haar was een bewerking weggelegd van Antonin Dvorak’s ‘De Nieuwe Wereld Fantasie’. Van Lente gaf de inzet wat overhaast aan, wat voor verwarring bij de orkestleden zorgde. Na nog een valse start zette de band toch in en Van Lente slaagde er vervolgens in de muzikanten probleemloos door de compositie te loodsen. Een solist die op het verkeerde moment zijn triangelnoot wilde slaan werd door haar vakkundig genegeerd en toen de solist uiteindelijk zijn noot miste bleek de zelfbenoemde Burgemaestro niet van haar stuk gebracht. De Nieuwe Wereld kende zo een prima uitvoering in een redelijk strak tempo. De jury loofde de frisse uitstraling van Erica van Lente, maar maakte toch enkele kanttekeningen bij de niet goed geslaagde inzet. Ook was er kritiek op het verwaarlozen van de linkerhand. Echter, zoals jurylid Wilbert Zwier al aangaf, is dit een techniek die menig beginnend dirigent maar moeilijk onder de knie krijgt. Van Lente gaf aan dat ze bijna achterwaarts het publiek was geëindigd omdat een van haar hakken aan het podium vast bleef zitten.

Na een kort beraad oordeelde de jury dat de titel Maestro van het Jaar in hun ogen moest gaan naar de Maestro met de beste beheersing van het muziekstuk, de Maestro die er bovendien in geslaagd was een persoonlijke noot aan de muzikale uitvoering toe te voegen. Daarmee kreeg Bob van de Riet de Heman-Maestro-trofee uitgereikt. Bijkomende prijs voor de kersverse Maestro is het dirigeren van zijn muziekstuk bij Hemans jaarafsluiting in juni van dit jaar. Brassband Heman sloot de avond feestelijk af met de Portugese Party van Gilbert Winter.

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM