Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lezing met als titel “Waarom hebben we eigenlijk dijken?”
Gepubliceerd op vrijdag 05 januari 2018

Op woensdag 17 januari a.s. zal op initiatief van de Historische Vereniging gemeente Bedum een lezing worden gegeven door dhr. Ben Westerink met als titel “Waarom hebben we eigenlijk dijken?”

De Kerstvloed van 1717 was een catastrofe. Toch was deze ramp niet uniek, het kustlandschap van Noord-Nederland werd regelmatig door stormvloeden getroffen. Om deze vloeden te kunnen overleven hebben de kustbewoners wierden en terpen opgeworpen, vaak tot 4 of 5 meter boven het maaiveld en hoog genoeg om de zwaarste storm te kunnen weerstaan. Het was een indrukwekkende infrastructuur waaraan meer dan 15 eeuwen is gewerkt. Maar na de aanleg van de dijken waren ook de bewoners op de wierden niet meer veilig voor de stormvloeden. Zonder de dijken hadden ze de Kerstvloed waarschijnlijk wel overleefd. Maar waarom dan toch die dijken? En waarom waren de Bedumers er zo vroeg bij?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we ons eerst een beeld vormen van de stormvloeden die optraden voordat er dijken lagen.  Er zijn echter geen verslagen over deze periode; de historische bronnen zwijgen. Toch is er een archief beschikbaar waarin al deze vergeten stormvloeden keurig liggen opgetekend: dat is in de kleibodem onder onze voeten. Iedere stormvloed liet een spoor van klei in de bodem achter. Als een streepjescode ligt het verleden onder ons opgetekend. De kunst is om deze code te kunnen breken.

Lezing met als titel “Waarom hebben we eigenlijk dijken?”

Het profiel van een vers gegraven sloot is een uniek document waarin we de geschiedenis van het kleilandschap kunnen lezen. Ben Westerink, in zijn vrije tijd landschapshistoricus, duikt in de kleibodem om vergeten watersnoden op te sporen. In het tweede deel van de lezing gaat hij op zoek naar een antwoord op de vraag waarom men dijken is gaan bouwen. Maar dat antwoord blijkt nog niet zo voor de hand te liggen.

De lezing zal worden gehouden in Dorpshuis Zijlvesterhoek, Achterweg 1, Onderdendam. Aanvang 20.00 u. Leden hebben gratis toegang, niet leden betalen € 4,00.

U bent van harte welkom.

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM