Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lezing met als titel “Tweestromenland. De ontwikkeling van het landschap tussen Hunze en Fivel”
Gepubliceerd op dinsdag 27 maart 2018

In januari 2015 heeft dr. Jan van den Broek voor de Historische Vereniging gemeente Bedum een aantal ‘Raadsels rond Bedum’ besproken. In de voordracht die hij op 18 april a.s. te Bedum zal verzorgen kan hij meedelen dat enkele raadsels inmiddels zijn opgelost.

Hij zal laten zien hoe onze verre voorouders zijn omgegaan met de twee processen die bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van het Groninger landschap: de bodemdaling als gevolg van de ontginningen en het dichtslibben van de Fivel en de Fivelbaai. De overeenkomsten tussen de gebeurtenissen aan de west- en oostzijde van het Woldland tussen Hunze en Fivel laten voorzichtige hypotheses toe met betrekking tot de chronologie van de processen.

Lezing met als titel “Tweestromenland. De ontwikkeling van het landschap tussen Hunze en Fivel”
Een toepasselijke foto (van het Oude Meentemaar en de Sint Annerweg in Bedum)

Inzicht in de wordingsgeschiedenis van een landschap dat is ontstaan in een eeuwenlange dialoog tussen mens en natuur kan bijdragen tot een grotere waardering voor het unieke karakter ervan en maakt ons in elk geval bewust van de kwetsbaarheid van dit cultureel erfgoed. Dat is te meer nodig nu het Groninger landschap zwaar te lijden heeft onder de gevolgen van de gaswinning en bedreigd wordt door onbezonnen ingrepen ter wille van economische belangen.

De voordracht zal plaatsvinden in Trefcentrum Bedum, Prof. Mekelstraat 1 te Bedum op woensdag 18 april 2018. Aanvang 20.00 uur (aansluitend aan de jaarvergadering). Leden hebben gratis toegang, niet leden betalen € 4,00.

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM