Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lezing met als titel “Nijhuis architect” - woensdag 15 januari
Gepubliceerd op maandag 13 januari 2020

Op woensdag 15 januari a.s. zal op initiatief van de Historische Vereniging gemeente Bedum een lezing worden gegeven door dhr. Peter Suidman uit Usquert, met als titel “Nijhuis architect”.

Lezing met als titel “Nijhuis architect” - woensdag 15 januari
Suikerfabriek Hoendiep ca 1917

Gerrit Nijhuis (1860 - 1940) was een Nederlandse architect, die vooral werkzaam was in de provincie Groningen. Hij was samen met Karel Reker de grondlegger van het architectenbureau Nijhuis-Reker te Groningen. Nijhuis was in zijn tijd een modieus en dienstbaar architect, die goed naar zijn opdrachtgevers luisterde en steeds de laatste technische mogelijkheden wist te benutten. Een en ander resulteerde erin dat er onder zijn architectuur 383 panden werden gebouwd. Hiervan hebben 76 een status als monument gekregen en zijn er inmiddels weer 115 afgebroken, waaronder 17 door oorlogsgeweld verwoeste panden.

Lezing met als titel “Nijhuis architect” - woensdag 15 januari
Langeheerd - Usquert

Gerrit Nijhuis maakte onder meer het Jugendstil-ontwerp voor het kantoor van het Nieuwsblad van het Noorden (1903) aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Hij was als vrijmetselaar lid van de loge L'Union Provinciale, waarvoor hij samen met de Groninger architecten J.A. Mulock Houwer en N.W. Lit het alweer afgebroken Logegebouw der Vrijmetselaren aan de Turfsingel in Groningen ontwierp.

Peter A.M. Suidman (Heemstede 1945) ontwikkelde dankzij zijn jeugdvakanties bij zijn grootouders in Groningen een voorliefde voor het Groninger land. Na zijn vestiging in dat Groninger land in 2003 en het in 2004 betrekken van een door Nijhuis ontworpen pand, gaat het promoten van het Hoogeland als het ware vanzelf. Daarnaast zet hij zich in voor het behoud van cultureel erfgoed en brengt dat erfgoed tevens middels een aantal boeken onder de aandacht van het publiek. Samen met anderen publiceerde hij het boek ‘G. Nijhuis, architect’. (nijhuisarchitect.nl). Peter Suidman is opgeleid als industrieel graficus en heeft verder opleidingen gevolgd in P&O- en managementstudies.

De lezing zal worden gehouden in Dorpshuis De Woldstee, Noordwolderweg 26, Noordwolde (Gn.)  Aanvang 20.00 u. De toegang is voor leden gratis, niet leden betalen € 4,00. U bent van harte welkom.

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM