Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lezing met als titel “De Afscheiding”, over de kerkstrijd in 1834
Gepubliceerd op vrijdag 12 april 2019

Op initiatief van de Historische Vereniging gemeente Bedum zal op donderdag 25 april 2019 een lezing worden gegeven door de heer Marcel de Jong, met als titel “De Afscheiding”.

Lezing met als titel “De Afscheiding”, over de kerkstrijd in 1834 

De Afscheiding is een historische roman over de kerkstrijd in 1834 die totaal uit de hand liep. Het is een bizar verhaal over de strijd tussen een strenggelovig volk en een liberale kerkelijke en bestuurlijke elite. Het boek beschrijft de kerkstrijd vooral als sociale strijd tussen rijk en arm, een emancipatiebeweging van de minderbedeelden in de samenleving. De schrijver treedt daarbij in de voetsporen van Henriëtte Roland Holst, die de afscheiding in 1834 als een klassenstrijd zag. Hij volgt het enerverende leven van dominee Hendrik de Cock en de dapperheid van turfsteker Luitsen Dijkstra, een van de eerste predikanten van de afgescheiden kerk.

Het boek leest als een thriller. Hendrik de Cock kwam rond 1830 als predikant in het dorpje Ulrum terecht. Hij merkte al snel dat zijn preken niet aansloegen bij het gewone volk. Hij greep terug op orthodoxe geloofsregels. Daar had hij wel succes mee, althans bij de armere delen van het volk. Tot frustratie van de elite. Die wilde rust en eenheid, geen volk dat in opstand kwam. In de ogen van politici, bestuurders en kerkelijke leiders ontwikkelde De Cock zich tot onrustzaaier.
De Cock en zijn volgelingen werden daarom keihard aangepakt. Het maakte De Cock nog populairder. De strijd ontspoorde volledig. Maar de gebeurtenissen zorgden er wel voor dat Thorbecke de vrijheid van godsdienst, onderwijs en meningsuiting in de grondwet van 1848 opnam. Zo stonden De Cock en zijn volgelingen aan de wieg van het moderne Nederland.

De roman De Afscheiding brengt een vergeten geschiedenis tot leven. Maar het verhaal gaat ook over nu. Dit boek laat je nadenken over de vrijheid van meningsuiting en godsdienst.

Marcel de Jong is schrijver en journalist voor het AD. Ook schrijft hij iedere week een column voor de Delftse Post. De Afscheiding is zijn vierde boek en zijn eerste grote historische roman.

De lezing zal plaatsvinden in Trefcentrum Bedum, Prof. Mekelstraat 1 te Bedum. Aanvang 20.00 uur (aansluitend aan de jaarvergadering). Leden hebben gratis toegang, niet leden betalen € 4,00.

De foto is gemaakt door Henk Veenstra.

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM