Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Lezing: De Groninger borgentijd 1600-1795
Gepubliceerd op donderdag 07 november 2019

Op initiatief van de Historische Vereniging gemeente Bedum zal op donderdag 21 november 2019 een lezing worden gegeven door de heer Dr. Egge Knol over De Groninger borgentijd 1600 – 1795.

In Groningerland ontstonden in de middeleeuwen overal versterkte stenen huizen. Deze steenhuizen groeiden uit tot de Groninger borgen. Tot ware lusthoven met een imponerend huis vol met kunstschatten, schilderijen van voorvaderen, zilveren schalen, ketels, bekers, Indiaas bedrukt katoen – sits- en prachtige meubelen.

HVgB lezing - De Groninger borgentijd 1600-1795 door Dr. Egge Knol
De borg Scheltkema Nijenstein bij Zandeweer
Groninger Museum (John Stoel)

In de 18e eeuw verdwenen de borgen doordat een uitgekiende huwelijkspolitiek leidde tot concentratie van bezit. In 1795 verloren de borgheren hun macht in politiek, rechtspraak en waterschapswezen. Na de Franse tijd was het gedaan met de bloeitijd. De oude families trokken weg en de borgen werden gesloopt. Slechts een stuk of twaalf ontsnapten hieraan, zoals de Menkemaborg, Verhildersum en Fraeylemaborg.

HVgB lezing - De Groninger borgentijd 1600-1795 door Dr. Egge Knol
Zilveren beker van de familie Clant die eeuwen lang op
Hanckemaborg in Zuidhorn werd bewaard. Groninger Museum (Marten de Leeuw).

Het Groninger Museum heeft van deze borgen niet alleen afbeeldingen maar ook talloze bouwfragmenten, portretten, zilverwerk en andere kunstvoorwerpen die de rijkdom van de borgbewoners aanschouwelijk maakt. Het verhaal van de borgen wordt aan de hand van afbeeldingen van deze voorwerpen verteld.

Dr. Egge Knol is conservator archeologie en geschiedenis van het Groninger Museum, Hij organiseerde in 2017 de tentoonstelling “Rijk in Groningen”.

De lezing zal plaatsvinden in Dorpshuis Zijlvesterhoek, Achterweg 1 te Onderdendam. Aanvang 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang, niet leden betalen € 4,00.

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM