Bedumer.nl de internetkrant van Bedum en omstreken. Bedumer.nl heeft zich ten doel gesteld om zoveel mogelijk informatie van en over Bedum centraal op één site aan te bieden. Dit kan natuurlijk alleen met uw hulp. Heeft u nieuws, informatie, verhalen, foto's, verslagen etc.. stuur het op naar bedumer.nl. Wij zijn een ieder zeer dankbaar voor steun in welke vorm dan ook.
Wij zijn een ieder zeer dankbaar voor steun in welke vorm dan ook.
Cross Browser Ondersteuning
Bedumer.nl is geoptimaliseerd zodat het met de belangrijkste browsers werkt.
Bedumer.nl geeft zoveel mogelijk activiteiten door. Ontbreekt er een activiteit, stuur een mail naar
Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
Bedum ligt ten noorden van Groningen aan de spoorlijn Groningen-Delfzijl. De Eemshavenweg is de belangrijkste ontsluitingsweg.
Bedum ligt centraal in de provincie Groningen op 10 kilometer van de stad Groningen en slechts 11 kilometer van de Waddenzee.
Tot 2019 was Bedum onderdeel van de gemeente Bedum. Sinds 1 januari 2019 is de gemeente opgegaan in de gemeente Het Hogeland.
Bedum wordt doorsneden door het Boterdiep. De waterrecreatie is de laatste jaren sterk in opkomst.
Bedum, het ideale startpunt om de provincie Groningen te ontdekken
Bedum heeft rond de 8600 inwoners en is daarmee de grootste dorp boven de stad Groningen. Bedum heeft tal van sportvoorzieningen, denk hierbij aan sport- en gymzalen, een overdekt zwembad en een Arjen Robben Cruyff Court.Lees meer...
De provincie Groningen kent vele bekende bezienswaardigheden maar ook nog vele onbekende plekjes die meer dan de moeite waard zijn. Hoe kunt u Groningen nou beter ontdekken dan op de fiets? Lees meer...
Bedum ligt boven de stad Groningen en is te bereiken via de Eemshavenweg N46.Lees meer...
Ruim 650 inwoners kent Onderdendam. Een sfeervol dorp, rijk aan monumenten. Monumenten die verwijzen naar de rijke historie van het dorp.
Gemeentelijke Holocaustherdenking en onthulling Daan Roosegaarde's kunstwerk ‘Levenslicht’
Gepubliceerd op dinsdag 21 januari 2020
Op maandag 27 januari vindt de gemeentelijke Holocaustherdenking plaats in Winsum (Gr). Dan worden Joden, Roma en Sinti herdacht die in de Tweede Wereldoorlog het leven lieten onder het Nazi-regime.
Burgemeester Henk Jan Bolding houdt een korte toespraak. Daarna wordt een gedicht voorgedragen door de secretaris van dorpsbelangen Leens, mevrouw Jantje Koning-Knol. Vervolgens worden de namen van de 218 Holocaustslachtoffers voorgelezen door vertegenwoordigers van de herdenkingscomités in de gemeente Het Hogeland.
Tijdens de herdenking wordt het monument ‘Levenslicht’ van kunstenaar Daan Roosegaarde onthuld. Met dit tijdelijke monument wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei de aandacht vestigen op het feit dat de vervolgde bevolkingsgroepen uit het hele land afkomstig waren.
Metin totaal104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen worden verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden.
De stenen lichten om de paar seconden op en doven daarna weer. Dit gebeurt tussen 17.00 en 22.00 uur. Ze staan symbool voor de levens die in de gemeente gemist worden. ‘Levenslicht’ is tot en met 9 februari te bezoeken voor het gemeentehuis in Winsum. Op 4 mei krijgt het monument een definitieve plek op de Joodse begraafplaats in Leens.
De herdenking op 27 januari is een van de vele activiteiten die in het kader van 75 jaar bevrijding in Het Hogeland worden voorbereid. Meer informatie is te vinden in een programmaboekje dat binnenkort uitkomt. Ook op de website van de gemeente wordt aandacht aan 75 jaar bevrijding besteed.
Programma: 18.45 Inloop voor gemeentehuis Winsum
19.00 Opening herdenking door burgemeester en voordracht
gedicht door scholier
19.05 Voorlezen Holocaustslachtoffers door vertegenwoordigers
van verschillende herdenkingscomités in de gemeente
19.35 Voordracht gedicht scholier en muziek
19.45 afsluiting met koffie/thee