Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Gemeentelijke Holocaustherdenking en onthulling Daan Roosegaarde's kunstwerk ‘Levenslicht’
Gepubliceerd op dinsdag 21 januari 2020

Op maandag 27 januari vindt de gemeentelijke Holocaustherdenking plaats in Winsum (Gr). Dan worden Joden, Roma en Sinti herdacht die in de Tweede Wereldoorlog het leven lieten onder het Nazi-regime.

Burgemeester Henk Jan Bolding houdt een korte toespraak. Daarna wordt een gedicht voorgedragen door de secretaris van dorpsbelangen Leens, mevrouw Jantje Koning-Knol. Vervolgens worden de namen van de 218 Holocaustslachtoffers voorgelezen door vertegenwoordigers van de herdenkingscomités in de gemeente Het Hogeland.

Gemeentelijke Holocaustherdenking en onthulling Daan Roosegaarde's kunstwerk ‘Levenslicht’

Tijdens de herdenking wordt het monument ‘Levenslicht’ van kunstenaar Daan Roosegaarde onthuld. Met dit tijdelijke monument wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei de aandacht vestigen op het feit dat de vervolgde bevolkingsgroepen uit het hele land afkomstig waren.

Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen worden verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden.

 

 

De stenen lichten om de paar seconden op en doven daarna weer. Dit gebeurt tussen 17.00 en 22.00 uur. Ze staan symbool voor de levens die in de gemeente gemist worden. ‘Levenslicht’ is tot en met 9 februari te bezoeken voor het gemeentehuis in Winsum. Op 4 mei krijgt het monument een definitieve plek op de Joodse begraafplaats in Leens.

De herdenking op 27 januari is een van de vele activiteiten die in het kader van 75 jaar bevrijding in Het Hogeland worden voorbereid. Meer informatie is te vinden in een programmaboekje dat binnenkort uitkomt. Ook op de website van de gemeente wordt aandacht aan 75 jaar bevrijding besteed.


Programma:
18.45 Inloop voor gemeentehuis Winsum
19.00 Opening herdenking door burgemeester en voordracht
      gedicht door scholier
19.05 Voorlezen Holocaustslachtoffers door vertegenwoordigers
      van verschillende herdenkingscomités in de gemeente
19.35 Voordracht gedicht scholier en muziek
19.45 afsluiting met koffie/thee

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter