Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Gedachten lezen: Feiten versus Science Fiction
Gepubliceerd op woensdag 29 januari 2014

 Gedachten lezen- Feiten versus Science Fiction. Lezing neurowetenschapper John-Dylan Haynes.

De geheimen van het menselijk brein worden stukje bij beetje ontrafeld.

Hoe ver wetenschappers zijn met het lezen van gedachten zal blijken op maandagavond 10 februari om half acht, wanneer neurowetenschapper John-Dylan Haynes een publiekslezing geeft in het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. De Engelstalige lezing getiteld `Brain reading: facts vs. science fiction’ is vrij toegankelijk.

De lezing zal gaan over de mogelijkheden van hedendaagse neurowetenschappers om gedachten te lezen. Professor Haynes maakt gebruik van MRI-scans om de activiteit van de hersenen te monitoren, zijn onderzoek focust zich op hoe beslissingen tot stand komen in het brein.

Hij is bijvoorbeeld in staat om met behulp van hersenscans vier seconden voordat iemand bewust een beslissing maakt te voorspellen wat deze beslissing zal zijn. Dit zou erop kunnen duiden dat beslissingen niet zo bewust gemaakt worden als gedacht wordt.  Deze ontdekking hebben niet alleen wetenschappelijke, maar ook maatschappelijke gevolgen. Wat betekend het als de keuze tot het begaan van een misdrijf niet bewust wordt gemaakt?

Professor Haynes promoveerde summa cum laude aan de universiteit van Bremen, na een aantal posities in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland werd hij professor aan het Charité – universitair medisch centrum in Berlijn.  Professor Haynes is momenteel directeur van Berlin Center for Advanced Neuroimaging.

Jaarlijks organiseert stichting `Professor Hendrik de Waard' een lezing gegeven door een vooraanstaand wetenschapper, met als doel een breed publiek te informeren en intrigeren over recente ontwikkelingen in de wetenschap. Stichting ‘Professor Hendrik de Waard’ werd in 1987 opgericht ter gelegenheid van het emeritaat van wijlen prof. Hendrik de Waard.
Professor De Waard was een vooraanstaand hoogleraar experimentele natuurkunde en was verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM