Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Foto-expositie “Albanië” in gemeentehuis Ten Boer
Gepubliceerd op zondag 04 maart 2012

Albanië. Mediterrane exoot. Buitenbeentje in een woelige regio. Stiefkind van Europa. Land dat jarenlang potdicht werd gehouden door paranoïde marxistische machthebbers. Indertijd het grootste concentratiekamp ter wereld. Land met een onwaarschijnlijk hoge bunkerdichtheid. Land, ook, dat eeuwenlang een speelbal vormde voor machtiger staten in de regio.

Albanië - 'Land van de witte bergen' - breekt langzaam, schuchter haast, uit haar isolement. Richt de blik voorzichtig naar buiten. Werkt in stilte aan meer welvaart. Mysterie. Onontgonnen gebied. Associaties met noest werkende bergbewoners. Herders en landbouwers die ploeteren zoals ze dat al eeuwen doen. Karigheid, soberheid op rotsgrond, gegeseld door mediterraan zonlicht.

Klik voor vergroting

Het is dat land waar, in mei 2008 en in april 2011, een aantal leden van de Groningse fotoclub ‘Trefshot’ de lenzen richtte op landschap, mensen, bouwwerken. Niet met het oogmerk het mysterie te ontrafelen; nee, slechts dat vastleggen wat over een paar decennia waarschijnlijk voltooid verleden tijd is. Het land vangen zoals het er nu nog bij ligt. Voordat ook daar de horizon wordt geteisterd door schreeuwerige, westerse reclame uitingen. Gegroefde, verweerde koppen eeuwigheid geven voordat ook in hun woonkamers de flatscreen tv en het Senseo koffieapparaat het beeld bepalen. Betonnen bunkers vatten in pixels voordat ze, weggekauwd door graafmachines, plaats moeten maken voor een supermarkt. En altijd dat overdonderende landschap. Puur. Ruw. Eerlijk. Wat ongenuanceerd, misschien. Maar intrigerend, zeker.

Een overzicht van met de camera vastgelegde ervaringen in een land dat we goeddeels links laten liggen, is van 12 maart t/m 8 juni 2012 te zien in het gemeentehuis van Ten Boer.

Foto's van dat onverzettelijke landschap. Van relicten uit het nog maar onlangs afgeschudde communistische tijdperk. Van dorpen en stadjes die er nog net zo bij liggen als honderd jaar geleden. En van de Albanezen, vooral. Het volk, 3,5 miljoen zielen sterk, dat met ongebroken trots het isolement verlaat. Albanië ontrafeld. Tot op zekere hoogte. Met liefde voor het landschap én zijn mensen neergezet. Een blik onder de sluier van het 'Land van de witte bergen'. Een registratie, nu het nog kan.
Gemeentehuis Ten Boer; maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur en op maandag tevens van 16.00-18.00 uur.

Exposerende fotografen:
Ewoud Broeksma, Ylber Kelmendi, Nick Meertens, Harry Nieboer, Jelte Oosterhuis, Marion Verwey, Frits Visser en Harry van der Werff.

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM