Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Extra en speciale reeks van De Poolse Bruid in De Oosterpoort
Gepubliceerd op dinsdag 23 juni 2020

12 voorstellingen voor 70 bezoekers in speciale opstelling conform RIVM-richtlijnen

Extra en speciale reeks van De Poolse Bruid in De Oosterpoort 

“een imponerende performance, zonder opsmuk: je kunt er zo het Hogeland in herkennen” 
- NRC ⭐⭐⭐⭐⭐
 
 
Afgelopen zomer speelde theatervoorstelling De Poolse Bruid vier weken in een uitverkochte schuur van historische boerderij De Haver in Onderdendam. Publiek en pers waren razend enthousiast. Een herneming stond gepland in juni 2020, maar moest een jaar worden uitgesteld omdat er momenteel geen vergunningen worden afgegeven voor locatietheater. Op uitnodiging van SPOT Groningen speelt De Poolse Bruid in augustus een speciale en extra reeks voorstellingen in de kleine zaal van De Oosterpoort. De kaartverkoop start woensdag 24 juni, 10 uur.
 
“Het Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep ECHO ademen met deze voorstelling zo nu en dan de kern, maar vooral de karakteristiek van een uniek provinciaal bestaan. Smaakt naar meer. Veel meer.” (Friesch Dagblad)
 
Speciale reeks De Poole Bruid
Op uitnodiging van SPOT Groningen spelen de twee acteurs en twee muzikanten van 14 tot en met 29 augustus 2020 De Poolse Bruid in de kleine zaal van De Oosterpoort. Na een periode waarin vooral veel niet mogelijk was, een mooie kans om weer te kunnen spelen. Er zullen in totaal 12 voorstellingen gespeeld worden. Per voorstelling kunnen maximaal 70 bezoekers aanwezig zijn; alles volledig conform de RIVM-richtlijnen en in een speciale opstelling. De Oosterpoort kan uiteraard de sfeer van historische boerderij De Haver niet kan oproepen, maar de prachtige tekst, muziek en spel zullen moeiteloos de beelden van het leven op het Hogeland creëren.
 
“adembenemend minimaal” - Dagblad van het Noorden
 
Een mens heeft uitzicht nodig 
In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid. De film is inmiddels Cultureel Erfgoed, won twee Gouden Kalveren, kreeg een Golden Globe-nominatie en is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit. Omdat het platteland in hoog tempo aan het veranderen is, nam actrice Lotte Dunselman het initiatief voor een theaterbewerking van de film waarin twee mensen uit twee verschillende culturen, door het noodlot samengebracht, elkaar leren kennen, ver weg van de bewoonde wereld. 
 
De tekst voor deze toneelbewerking is van Jibbe Willems. Hij weet op indrukwekkende wijze woorden te geven aan het landschap, de stilte en dat wat niet gezegd wordt in de oorspronkelijke film. Zijn prachtige tekst is genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2020.
 
“vanaf de allereerste scène bestaat die [de film] niet meer en wordt je meegezogen in dit ontroerende verhaal.” - Theaterkrant

 
Cast & crew
 
concept en idee: Lotte Dunselman, tekst: Jibbe Willems, regie: Lies van de Wiel, spel: Lotte Dunselman en Wouter van Oord, live muziek: Bert Hadders en Joost Dijkema
 
De Poolse Bruid speelt van vr 14 t/m za 15 + di 18 t/m za 22 + di 25 t/m za 29 augustus om 20.30 uur in de kleine zaal van De Oosterpoort. In juni 2021 speelt De Poolse Bruid opnieuw in de schuur van boerderij De Haver in Onderdendam. www.poolsebruid.nl .

 

Bijlage: 

De Poolse Bruid
Een Poolse vrouw ontkomt op het Groningse platteland aan haar Nederlandse pooiers. Gewond vlucht ze naar de boerderij van een stugge boer. Hij draagt haar naar binnen, geeft haar schone kleren en te eten. Tussen deze twee mensen, eilanden op zichzelf die elkaars taal niet spreken, ontstaat in gebaar en gebroken Nederlands toch een voorzichtig gesprek. Terwijl hij zich zorgen maakt over de toekomst van zijn boerenbedrijf, probeert zij zich een plek in zijn huishouden te veroveren. Ze maakt schoon, kookt en houdt hem gezelschap. Ze leren elkaar steeds beter kennen, er ontstaat een band die langzaam intiemer wordt. Maar de buitenwereld valt niet eeuwig op afstand te houden en het gevaar kruipt langzaam dichterbij. 
 
Noord Nederlands Toneel (NNT)
Het Noord Nederlands Toneel is één van de vier grote, door het rijk gesubsidieerde toneelgezelschappen van Nederland. Voorstelling van het Noord Nederlands Toneel toeren door heel Nederland en Vlaanderen. Naast de opdracht om voorstellingen te maken die naar de grote zalen van het land kunnen reizen heeft het Noord Nederlands Toneel ook een regiofunctie. Het Noord Nederlands Toneel werkt samen met lokale theatermakers om de verhalen uit de regio op het toneel te vertellen. Afgelopen jaar was dat onder andere de voorstelling GAS, een coproductie met Toneelgroep Jan Vos. Eerder presenteerde het NNT een drieluik met Marcel Hensema: Mijn Ede, Mijn Tweede, Mijn Vrede. 
 
Toneelgroep ECHO
tgECHO bestaat uit Lotte Dunselman en Anna Schoen (artistiek leiders en acteurs). Dunselman en Schoen studeerden beiden in 2004 af aan de Arnhemse Toneelschool ArtEZ. Ze komen voort uit de zogenaamde Arnhemse traditie waarbij de acteurs niet alleen spelen, maar ook zelf voorstellingen maken. Het duo maakt als TgECHO zaal- en locatietheater. tgECHO beweegt zich tussen verschillende disciplines in. Hun werk is een kruising van beeldend- en bewegingstheater, performance en nieuw Nederlands teksttheater.
Lotte Dunselman neemt eind februari 2020 afscheid van TgECHO als artistiek leider. Ze zal wel als speler betrokken blijven. De Poolse Bruid was de een-na-laatste voorstelling die ze onder de vlag van TgECHO maakte. 
 
Het Groninger Landschap
Het Groninger Landschap beschermt landschap, natuur en erfgoed in de provincie Groningen. De organisatie wordt gesteund door meer dan 15.000 trouwe Beschermers.
Sinds 2017 is Het Groninger Landschap eigenaar van drie rijks monumentale boerderijen: Plaats Melkema in Huizinge, Occo Reintiesheerd in Stedum en De Haver in Onderdendam. De boerderijen zijn overgenomen van de NAM en worden de komende jaren gerestaureerd.
 

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter