Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Brassband Heman Zuidwolde en Brassband Immanuel Uithuizermeeden Nederlands kampioen NBK
Gepubliceerd op maandag 28 oktober 2019

Gronings succes op eerste dag Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK).

De twee brassbands uit Groningen die vrijdag 25 oktober meededen aan het NBK zijn beide kampioen geworden. Hiermee maakten zij van de eerste dag van Nederlandse kampioenschappen een geslaagd Gronings feestje. Brassband Heman uit Zuidwolde en Brassband Immanuel uit Uithuizermeeden zijn vrijdag 25 oktober beide kampioen geworden in respectievelijk de 4e en 3e divisie op het NBK in Tivoli Utrecht. Maar niet alleen dat, de beide orkesten kregen ook de solistenprijzen. In de 4e divisie werd deze uitgereikt aan de beste euphoniumspeler en in de 3e divisie aan de beste slagwerksectie. 


Brassband Heman Zuidwolde kampioen


Brassband Immanuel Uithuizermeeden kampioen

Brassband Heman deed dit jaar voor het eerst sinds jaren weer mee en met succes. Onder leiding van Aline Werkman-Schipper voerde het orkest het verplichte werk Sinfoniette No.4 uit van de Zwitserse componist Etienne Crausatz. Direct na de uitvoering stonden er al lovende woorden in de diverse brassmedia zoals CU Brass “Het koraal groeit en groeit in klank naar een niveau dat we nog niet hebben gehoord vandaag. De overgang naar het Animando en het volgende dansachtige karakter worden precies en met zoveel oog voor detail uitgevoerd. Het slot is overtuigend en Heman zet hier een voortreffelijke uitvoering neer.”


Brassband Heman Solistenkampioen Euphonium NBK


Brassband Immanuel Solistenkampioen Slagwerksectie NBK

Brassband Immanuel staat onder leiding van Jan Werkman. Zij voerden A Buoy van Stan Nieuwenhuis, een Belgische componist, uit. Dit orkest deed voor de tweede keer mee in de derde divisie en zijn daarmee relatieve nieuwkomers op dit niveau. Een enorme prestatie om nu al kampioen te worden. CU Brass meldt hier ”Het più mosso blijft in een laag tempo op 66 en dat werkt wonderwel. Het geeft dit werk veel meer variatie in tempo. En het deel wordt mooi afgesloten. … Een spraakmakende uitvoering tot slot. Niet zonder probleempjes maar vooral zeer onderhoudend.”
Uit deze Groningse successen blijkt dat de muziekcultuur leeft in de gemeente 't Hogeland.


echtpaar Aline Werkman-Schipper en Jan Werkman

Overigens is het geen toeval dat beide dirigenten Werkman heten. Aline en Jan zijn een echtpaar en zoals nu blijkt een brassbandskampioen echtpaar.

Elk jaar reizen veel muziekliefhebbers het laatste weekend van oktober af naar het NBK in Utrecht. De kampioenschappen beginnen op vrijdagmiddag met de 4e divisie en vrijdagavond de 3e divisie.

Meer informatie over de bands kunt u vinden op

www.brassbandheman.nl, op Facebook BrassbandHeman , Twitter BrassbandHeman , Instagram BrassbandHeman

www.brassbandimmanuel.nl, facebook BrassbandImmanuel  , Twitter  BBImmanuel , Instagram Brassband Immanuel

 

Eufonium
Een eufonium of tenortuba is een koperen blaasinstrument. De toon is te vergelijken met een baritonzanger. De naam eufonium komt oorspronkelijk van het Griekse woord euphonos, wat betekent "mooiklinkend": eu (spreek uit 'ui' of 'eu') betekent "mooi" of "goed" en phonè betekent "klank" of "geluid". Bijna alle huidige eufoniums zijn uitgevoerd met drukventielen, hoewel modellen met draaiventielen nog wel bestaan.

Iemand die op een eufonium speelt wordt een eufoniumspeler genoemd.

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM