Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
11 jarige Manon de Haan uit Bedum tweede bij WK Snertkoken 2020 met anti-griep snert
Gepubliceerd op dinsdag 18 februari 2020

Hilda Schuitema uit Hornhuizen (54), begeleidster verstandelijke gehandicapten ,is wereldkampioen Stamppotkoken 2020 geworden.

Ze heeft met haar stamppot HUTSPOT met pesto 332,50 punten behaald. Ruime voorsprong op de beroepskok Michel Rekers (43) uit Alkmaar die 2de is geworden met zijn "stamppot ontmoeting met Hollandse snert en kreeg hiervoor 306,5 punten. Derde werd Reinder Manstetten (48) , maitre cusinier ,  uit Brugge met zijn stamppot pompoen met 304 punten. Een verbaasde Hilda nam met veel plezier haar prijs de zilveren opscheplepel en de beker in ontvangst.

Heel bijzonder was ook de uitslag van het Bauhaus WK Snertkoken.
Michel Rekers (43) uit Alkmaar behaalde 332 punten met zijn Oud Hollandse snert met rookworst van blote billetjes in het gras de eerste prijs. Al enkele jaren geleden was Michel ook de eerste , nu dolblij dat hij opnieuw de zilververen snertslaif in ontvangst kon nemen naast de beker. "Ik wilde eigenlijk gewoon lekker koken op dit fantastisch evenement , en dan win je ook nog ! Geweldig !" .

11 jarige Manon de Haan uit Bedum tweede bij WK Snertkoken 2020 met anti-griep snert
Manon de Haan met oma Sina de Haan 

Op de tweede plaats eindigde de jeugdige Manon de Haan (11) uit Bedum. Oma Sina de Haan (69) uit Bedum deed al vele jaren mee aan deze wedstrijd. Ze wilde hiermee de traditie van snert , zoals die vorig jaar is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, doorgeven aan de volgende generatie. En Manon heeft samen met oma maanden geoefend , wat nu resulteerde met aantal van 327,5 punten voor haar Anti-griep snert en daarmee de 2de plaatst veroverde.
Op de derde plaats eindigde nieuwkomer Fedde Zwart (36), energie specialist ontwikkeling , uit Amsterdam met zijn Friese erwtensoep met een Amsterdams tintje . Hij behaalde daarmee 313 punten.

In de categorie Buitenkoken ging voor de tweede keer de beker naar Simone Kaspers (52) van FOOD & FIRE uit Oldehove met 301 punten. Een bijzondere gebeuren om buiten op een originele wijze snert te koken. 

11 jarige Manon de Haan uit Bedum tweede bij WK Snertkoken 2020 met anti-griep snert 
de winnaars op de foto

Eén van de juryleden Carolina Verhoeven , van het Culinair Erfgoed Centrum , schreef ons :

"De 26e wedstrijd WK Snert en Stamppot koken zit er weer op. Er was aandacht voor vakmanschap. Voor een warm welkom, voor keuren en proeven. Voor jonge starters onder leiding van gootmoeder en van oude garde tot nieuw recept. Er was aandacht voor boer en burger. Voor actualiteiten, en familierecepten werden gebroederlijk gedeeld. Stamppot bedacht vanuit eigen keuken. Kortom …we hebben weer veel van elkaar geleerd. Met alle dank voor de organisatie die het toch maar weer fikst om dit prachtig evenement voor de 26 e keer als Traditie op tafel te zetten. En alle pannen waren aan het einde dan de dag.....leeg."

Beter compliment kun je niet krijgen , aldus Henk van der Velde voorzitter stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen. "De dank is ook zeer groot naar de studenten van het Alfa college Kluiverboom , die op school alles hebben voorbereid en de deelnemers hebben begeleid. En daarnaast veel dank aan onze sponsoren ,zoals Bauhaus en Greydanus en anderen voor de ondersteuning .

Voor collectie foto's ga naar : www.facebook.com/WKsnertkokenEnWKStamppotkoken

Foto ©Wim Pot - OudHollandseGerechten.nl - Foto van L naar R  Michel Rekers, Reinder Manstetten , Manon de Haan , Sina de Haan ,Hilda Schuitema , Simone en Rick Kaspers.

 

Gerelateerde artikelen

         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter